Er is niets fijner dan na een lange dag in je eigen bed kruipen, je kussen opschudden en je lekker in je dekbed of dekens wikkelen. Maar voordat je het te comfortabel krijgt, wil je misschien weten dat je bed niet zo veel verschilt van een contactplaatje, zoals die worden gebruikt in laboratoria, om de aanwezigheid van bacteriën aan te tonen. De combinatie van zweet, dode huidcellen en zelfs voedseldeeltjes maken het de ideale omgeving voor veel ziektekiemen zoals bacteriën, schimmels, virussen en zeker huisstofmijten om in te groeien. Dit zijn maar een paar van de gevaren die onder de dekens op de loer liggen.
Bacteriën
YouTube staat er vol mee, filmpjes over onze bedhygiëne. Onze bedden kunnen een gastheer zijn voor een grote verscheidenheid aan bacteriesoorten. Uit onderzoek van ziekenhuisbeddengoed is bijvoorbeeld gebleken dat stafylokokkenbacteriën veel voorkomen. Deze bacteriën zijn meestal onschadelijk, maar kunnen ernstige ziekte veroorzaken wanneer ze het lichaam binnendringen via een open wond(je). De Staphylococcus aureus, die vrij besmettelijk is en huidinfecties en longontsteking kan veroorzaken en acne kan verergeren is eveneens regelmatig te “gast” in ons bed. Niet alleen zijn er Staphylococcus aureus aangetroffen die op kussens en kussenslopen leven, uit onderzoek blijkt dat sommige stammen resistent zijn tegen antibiotica. Een vervolgonderzoek wijst uit dat naast stafylokokken ook E. coli en andere soortgelijke bacteriën, de zogenaamde gramnegatieve bacteriën, veel voorkomen in (ziekenhuis)bedden. Gram-negatieve bacteriën vormen een ernstig gezondheidsprobleem omdat ze zeer resistent zijn tegen antibiotica en ernstige infecties bij de mens kunnen veroorzaken – waaronder infecties van de urinewegen, longontsteking, diarree, hersenvliesontsteking en sepsis als ze in het lichaam terechtkomen. Sommige stammen van E. coli kunnen ook zeer besmettelijk zijn en kunnen urineweginfecties, reizigersdiarree en longontsteking veroorzaken. Daarom is het belangrijk uw handen goed te wassen na gebruik van het toilet, om te voorkomen dat deze bacteriën in andere delen van uw huis terechtkomen.
Uiteraard zijn ziekenhuizen anders dan onze privé-omgeving. Dit betekend overigens niet dat het niet mogelijk is dat deze bacteriën in ons bed terechtkomen. Ongeveer een derde van de mensen draagt namelijk Staphylococcus aureus in zijn lichaam. Mensen die drager zijn van S. aureus kunnen het organisme in grote aantallen afgeven – wat betekent dat het vrij gemakkelijk is voor Staphylococcus-bacteriën om thuis in uw bed terecht te komen.
Huisstofmijten
Je geeft ongeveer 500 miljoen huidcellen per dag af, deels gebeurt dit terwijl je in bed slaapt. Deze huidcellen kunnen microscopische huisstofmijten aantrekken die deze huidcellen opeten. Deze mijten en bovenal hun uitwerpselen kunnen allergieën en zelfs astma veroorzaken. Het wassen en drogen van beddengoed op een hoge temperatuur (ongeveer 60°C) doodt de huisstofmijt. Maar dekbedden en ook kussens kunnen niet tegen deze temperaturen. Ooit wel eens geprobeerd uw matras te wassen op 60°C? Onmogelijk!
Bacteriën in huis
Je kunt ook ziektekiemen naar je bed brengen via besmette huishoudelijke voorwerpen – zoals kleding, handdoeken, het toilet of bad, keukenoppervlakken, en zelfs huisdieren.
Badkamer- en keukendoeken zijn gastheer voor verschillende soorten bacteriën, waaronder Staphylococcus aureus en E. coli. Verkeerd wassen kan deze ziektekiemen ook naar andere voorwerpen verspreiden, waaronder onze lakens.
Verschillende microbiële soorten kunnen gedurende verschillende perioden op stoffen overleven. S. aureus, bijvoorbeeld, kan een week overleven op katoen en twee weken op badstof. En schimmelsoorten (zoals Candida albicans, die spruw in de mond, urineweginfecties en genitale schimmelinfecties kan veroorzaken) kunnen tot wel een maand op stof overleven.
Bedhygiëne
Goed en regelmatig wassen is essentieel om te voorkomen dat ziektekiemen zich ontwikkelen tot een echte bedreiging voor de gezondheid. Maar hoe vaak moet je je beddengoed verschonen? Omdat we onze lakens niet elke dag kunnen wassen, is één ding dat je wel dagelijks kunt doen, de lakens elke ochtend luchten. Omdat vocht zich tijdens het slapen ophoopt, betekent het terugtrekken van het dekbed dat de lakens kunnen ademen voordat je het bed opmaakt, en zo zijn de lakens en matras een minder aantrekkelijke broedplaats worden voor bacteriën en mijten.
Matrassen zijn vaak een grote bron van bacteriën en microben door een opeenhoping van huidschilfers, voedseldeeltjes en schimmels in de loop der jaren. Het behandelen met een probiotische bedspray kan helpen het aantal microben fors te verminderen maar vooral het DERP-1 enzym, wat aanwezig is in de ontlasting van huisstofmijten, te neutraliseren.
Door uw matras en bedbodem elke maand te stofzuigen, kunt u ook een deel van de allergenen en stof verwijderen. Draai daarnaast regelmatig uw matras om – of koop een nieuwe als hij ouder is dan tien jaar.
Het is aan te raden het beddengoed elke week te wassen op 60°C – vooral als je veel tijd in bed doorbrengt, naakt slaapt, of ‘s nachts veel zweet. Weet dat een gemiddeld mens ongeveer 1 tot 1,5 liter vocht per nacht uitzweet!
Douchen voor het slapengaan, geen dutjes doen of bezweet in bed kruipen, make-up verwijderen en lotions, crèmes en oliën vermijden vlak voor het slapengaan, kunnen er allemaal voor zorgen dat het beddengoed schoner blijft tussen de wasbeurten door. Niet eten of drinken in bed, huisdieren uit de buurt houden van de lakens en vuile sokken uittrekken helpen ook.
Een eenvoudige oplossing
Alle hierboven genoemde handelingen dragen zeker bij tot een schone(re) omgeving om in te slapen en te verblijven. Daarnaast kunnen Pro Bed Biotic en Pro Room Biotic een flinke bijdrage te leveren in de hygiënische omstandigheden in bed maar ook in huis. Niet alleen dragen zij bij aan een geur neutrale omgeving maar is de Pro Bed Biotic uitermate geschikt om de problemen die worden veroorzaakt door de miljoenen huisstofmijten die “huizen” in uw bed te neutraliseren. Wij adviseren om zeker ook een flacon mee op vakantie om uw “vreemde” bed daar direct bij aankomst veilig te kunnen behandelen.
De Pro Room Biotic daarentegen, werkt geurneutraliserend in alle (openbare) ruimten in huis, tehuizen, campers, caravans en toiletgroepen maar is daarnaast uitstekend in staat een microben neutraal klimaat te verzorgen. Veilig, schoon en hypoallergeen en dit is inmiddels meerdere keren bewezen in diverse laboratoria binnen Europa.
Voor meer informatie: www.probioaction.eu